Właściwości lecznicze ostropestu były znane i cenione już w epoce średniowiecza. Na przestrzeni lat zostały zepchnięte na margines ze względu na rozwój farmakologii, a obecnie ostropest znów jest bardzo popularny. W czasach mody na superfoods i naturalne suplementy diety ostropest broni się sam. Czym właściwie jest, jak go stosować i na co pomaga? Poniżej znajdują się najważniejsze informacje.
Co to jest ostropest plamisty?
Ostropest plamisty jest rośliną z rodziny astrowatych, który występuje na większości kontynentów. W Polsce uprawiany jest jako roślina ozdobna, jarzyna lub roślina lecznicza. Ostropest charakteryzuje się pionową łodygą, która może mieć nawet jeden metr wysokości i rozgałęzia się u góry. Walory estetyczne zapewniają mu przede wszystkim charakterystyczne liście o kolczastych brzegach i pokryte białymi plamami oraz fioletowe kwiaty zebrane w efektowne kwiatostany.
Jakie są właściwości ostropestu?
Ostropest ceniony jest przede wszystkim dlatego, że ma właściwości odtruwające organizm i jest w stanie chronić nerki oraz wątrobę przed destrukcyjnym działaniem najróżniejszych trucizn. Badania dowodzą, że może na przykład zniwelować skutki wywołane zatruciem muchomorami oraz skutki marskości wątroby wywołane nadużywaniem alkoholu. W związku z tym dodawany jest do popularnych leków na wątrobę. Ponadto ostropest jest bogaty w najróżniejsze związki niezbędne dla organizmu, takie jak witamina C i K, białka, kwas linolowy, sole mineralne czy sylibina.
Ostropest mielony – na jakie dolegliwości?
Ostropest mielony to produkt, który często podawany jest pacjentom po przebytej żółtaczce zakaźnej oraz w trakcie wirusowego zapalenia wątroby. Jest też suplementem wskazanym w przypadku osób zmagających się z marskością wątroby lub jej uszkodzeniem wskutek nadużywania alkoholu i niektórych lekarstw, a także niwelującym skutki uszkodzenia miąższu nerek. Nie jest jednak powiedziane, że stosuje się go wyłącznie po zdiagnozowaniu konkretnej dolegliwości. Ostropest włączony na stałe do jadłospisu chroni wątrobę, wspomaga układ pokarmowy poprzez zwiększenie wydzielanie soku żołądkowego i reguluje wszelkie czynności trawienne.
Jak stosować ostropest mielony?
Warto podkreślić, że mielony ostropest bardzo szybko traci swoje właściwości, dlatego warto zmielić nasiona na bieżąco. W zmielonej postaci może być dodawany dosłownie do wszystkiego. Jego smak nie jest zbyt inwazyjny, dlatego ostropest sprawdzi się zarówno w owocowych koktajlach, jak i zupach, sosach czy jako przyprawa do sałatek.