porady, przepisy i wiele więcej

potrawy zdrowie

Nasiona chia. Co można z nimi przygotować?

Nasiona chia to jadalne nasiona rośliny pochodzącej z Meksyku i Stanów Zjednoczonych, o której zrobiło się głośno kilka lat temu. Stało się tak, ponieważ badania wykazały, że nasiona tej rośliny są bogate w błonnik pokarmowy, białko, kwasy tłuszczowe, a także fosfor, wapń, potas, przeciwutleniacze oraz witaminy. Tak bogaty skład powoduje, że coraz powszechniej nasiona te wykorzystuje się do najróżniejszych potraw. Poniżej znajduje się kilka przepisów na dania z wykorzystaniem chia.

 

Zdrowy deser z owocami

Do przygotowania dwóch porcji deseru potrzebne będą 100 ml soku żurawinowego, jedna łyżka miodu w płynnej formie, 6 łyżeczek nasion chia, 2 łyżki suszonej żurawiny, 2 łyżki orzechów nerkowca oraz jeden banan. Nasiona należy wymieszać dokładnie z sokiem z żurawiny, a następnie wstawić na całą noc do lodówki. W rezultacie napęcznieją, a całość będzie miała gęstą konsystencję. Na drugi dzień do całości należy dodać miód i dokładnie wymieszać. Kolejny krokiem jest rozlanie masy do dwóch pucharków i udekorowanie jej owocami i orzechami. Całość można jeść warstwowo lub wymieszać.

Koktajl pełen witamin

Do przygotowania sześciu porcji orzeźwiającego koktajlu potrzebne będą 3 pęczki natki pietruszki, 3 łyżki nasion chia, 2 limonki, 1 grejpfrut, 1 litr wody mineralnej i 1 łyżka oleju lnianego. Nasiona należy zalać wodą i odstawić na mniej więcej godzinę, żeby napęczniały. Owoce trzeba obrać i wycisnąć z nich sok, a następnie dodać do nich posiekaną pietruszkę, nasiona oraz wodę mineralną. Całość należy zblendować, a następnie dodać olej lniany. Koktajl można pić na świeżo, ale najlepiej smakuje, kiedy jest delikatnie schłodzony.

Sycąca owsianka z nasionami chia

Do przygotowania porcji owsianki potrzebne będą 100 g płatków orkiszowych, 100 ml mleka krowiego lub roślinnego (najlepiej sprawdzą się mleko kokosowe lub migdałowe), łyżka nasion chia, banan pokrojony w plasterki, jedna łyżka jagód oraz szczypta cynamonu. Wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy zalać płatki mlekiem i zaczekać aż zmiękną, a po chwili dodać do nich wszystkie pozostałe składniki i dokładnie je wymieszać. Jest to pomysł na pożywne, sycące śniadanie, które zapewni nam energię na długo, a przede wszystkim jest bardzo zdrowe.

Smakowa woda mineralna

Połączenie wody mineralnej, listków mięty i soku z limonki zapewni wodzie ciekawy smak, a przy okazji sprawi, że odpowiednie nawodnienie organizmu będzie również skutkowało dostarczeniem mu wszystkich mikroelementów. Warto również skosztować tak zwanego chia fresca, na który składają się woda kokosowa, nasiona chia, nasiona stevii, sok z limonki i nieco syropu z agawy. Wszystkie składniki można wymieszać w proporcjach preferowanych przez daną osobę, a w rezultacie stworzyć smaczny i orzeźwiający napój. Warto eksperymentować w kuchni, by lepiej poznać nasze smaki i przygotowywać potrawy w pełni do nas dopasowane.

Możesz również polubić…