porady, przepisy i wiele więcej

oleje potrawy zdrowie

Jak wykorzystać olej lniany w kuchni? Kilka inspiracji na zdrowe potrawy i przekąski

Len był w naszym kraju powszechnie uprawiany od stuleci, ale moda na olej lniany pojawiła się stosunkowo niedawno. W dobie trendów nakłaniających do zdrowego trybu życia i spożywania tak zwanych superfood promuje się go jako jeden z najzdrowszych olejów roślinnych. Najlepszy jest taki, który był tłoczony na zimno, ponieważ wówczas jest bogaty we wszystkie typowe dla niego składniki odżywcze. Z tego samego względu używa się go do potraw na zimno. Jakie dania i przekąski można przygotować z olejem lnianym? Poniżej znajduje się kilka inspiracji.

Caprese w stylu włoskim

Caprese to sałatka pochodząca z włoskiego regionu Kampania, która we Włoszech i włoskich restauracjach na całym świecie bardzo często stanowi zdrową przystawkę. Przygotowuje się ją z pokrojonych w plastry i układanych na przemian z mozzarellą pomidorów. Całość należy posypać zmielonym pieprzem w dużej ilości i ozdobić liśćmi świeżej bazylii. We Włoszech sałatkę tę należy pokropić oliwą z oliwek, ale zdrową alternatywą może okazać się olej lniany. Jest to nie tylko zastrzyk niezbędnych organizmowi kwasów tłuszczowych, ale również dodatek o orzechowym aromacie i pięknym kolorze.

Sałatka z rukoli i warzyw

Do przygotowania porcji dla czterech osób wystarczy 400 g rukoli, 100 g suszonych pomidorów, kukurydza, duży zielony ogórek, zioła prowansalskie, łyżka musztardy i olej lniany. Warzywa należy dokładnie umyć, rukolę i kukurydzę wrzucić do miski, a ogórka i pomidory pokroić przed wrzuceniem do miski. Kolejnym krokiem jest wymieszanie w szklance pięciu łyżek oleju lnianego z pięcioma łyżkami wody przegotowanej, dodanie dwóch łyżek ostrej musztardy i łyżki ziół prowansalskich. Sos należy dokładnie wymieszać, aby miał jednolitą konsystencję, a następnie dodać go do sałatki i całość wymieszać. Dzięki temu sałatka zyska unikatowy aromat, a przede wszystkim będzie stanowiła źródło wielu witamin i kwasów tłuszczowych.

Pasta Budwigowa

Jest to słynna pasta opracowana przez niemiecką biochemik, dr Budwig. W jej skład wchodzą chudy twaróg, 6 łyżek oleju lnianego i kilka łyżek jogurtu naturalnego. Można ją doprawiać solą, ziołami i pieprzem i stosować do pieczywa, a także doprawiać na słodko za pomocą miodu, owoców czy bakalii. Sprawdza się jako dip do przekąsek, a także jako nadzienie. Ilość wariantów z pastą Budwigową jest ogromna, ale najważniejsze jest zawsze to samo, a mianowicie to, że dzięki niej organizm otrzymuje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki.

Możesz również polubić…