Zdrowa dieta powinna być zbilansowana i bogata we wszystkie składniki odżywcze, jakich potrzebuje ludzki organizm. Dzięki temu otrzymuje on paliwo do prawidłowego działania, co przekłada się zarówno na nasze samopoczucie, jak i wygląd. Jakich składników nie powinno zabraknąć w żadnej diecie? Poniżej znajdują się najważniejsze z nich.
Owoce i warzywa
Trudno przecenić ich zbawienne działanie na ludzki organizm. Regularne spożywanie owoców i warzyw zapewnia organizmowi bombę witamin niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organów wewnętrznych i zdrowego wyglądu, a ponadto błonnik pokarmowy i część niezbędnych składników mineralnych.
Zdrowe tłuszcze
Tłuszcz jest organizmowi niezbędny i musimy mu go zapewniać, ale sami możemy zdecydować, czy będzie to niezdrowy, czy też zdrowy tłuszcz. Do tej drugiej kategorii zalicza się tłuszcze pozyskiwane z warzyw, orzechów, nasion oraz ryb, ponieważ zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i witaminy. Coraz większą popularnością wśród osób ceniących zdrowy tryb życia cieszy się olej lniany złocisty, który ma unikatowy smak, a przede wszystkim zawiera mnóstwo składników odżywczych wpływających na poprawne działanie wewnętrznych organów. Warto również przynajmniej trzy razy w tygodniu jeść ryby, takie jak śledź, makrela czy łosoś, i wymienić masło na awokado Hass.
Duża ilość wody
Dorosły człowiek powinien wypijać codziennie od 1,5 do 2 litrów wody. Oczywiście, nie dotyczy to sportowców czy osób trenujących, którzy powinni pić jej jeszcze więcej. Wiele osób sięga po nią tylko wtedy, kiedy odczuwają łaknienie, a to błąd. Woda oczyszcza organizm, zwiększa przemianę materii, wpływa na działanie wewnętrznych organów, zapewnia siły witalne i redukuje skutki stresu. Osoby, które przez jakiś czas codziennie będą piły zalecaną ilość wody, zauważą zmianę w swoim samopoczuciu.
Nabiał
Nabiał to ważny element zbilansowanej diety, ponieważ jest w stanie dostarczać organizmowi to, czego nie dostarczają w odpowiedniej ilości inne produkty. Na przykład jogurt naturalny zawiera nie tylko przyswajalne białko i wapń, ale również witaminy z grupy B i bakterie kwasu mlekowego. Taki skład bardzo dobrze wpływa na mikroflorę oraz perystaltykę jelit, regulując metabolizm. Z kolei jajka charakteryzują się najbogatszym składem aminokwasowym spośród wszystkich produktów spożywczych. Jedzenie jajek zapewnia człowiekowi ogrom minerałów, wzmacnia system odpornościowy, buduje mięśnie i kości, a także zapewnia sporo energii.